x
The War On Drugs: Lost In The Dream

The War On Drugs
Lost In The Dream

The War On Drugs: Lost In The Dream

GAFFA

Album / Secretly Canadian
Utgivning D. 2014.03.17
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

Det intressanta med konst är att, när vi frångår alla intrikata analyser, för alla -ismer åt sidan och drar undan den historiska kontextens gråa fernissa, så återstår bara känslorna. I en sönderdissekerad samtid är detta ibland lätt att förtränga. Vi är egentligen bara stjärnstoft och elektriska reaktioner. The War On Drugs moderator Adam Granduciel har förmodligen inte reflekterat över det, men aldrig tidigare har hans musik så tydligt emanerat från Bruce Springsteens. Och inte främst då i att det grandiosa anslaget, utan i distanslösheten. Granduciel och hans garde lyckas nämligen med mer energi än någonsin splittra den blodröda sjö som står mellan betraktare och skapare. 

De gamla idolernas mullrande är på Lost In The Dream intakta, om än i en något förvriden ton. Använder du dig av en idevärld som många delar, så är det livsnödvändigt att göra denna till din egen. Det är nämnda Bruce, fast nu 80- istället för 70-tal. Den amerikanska rockhistoriens manér slungat genom en - visserligen inte fullt lika påtaglig - ambient turbin. Ljudlandskap i den sköra avgränsningen mellan det bredbenta och det aviga, det dundrande och det saktmodiga. Hela tiden stora sånger, inte nödvändigtvis i vad de säger, utan i hur de får mellangärdet att liksom expandera. Och efter ett tag ger The War On Drugs förfinade universum upphov till svår separationsångest. Det intressanta med konst är ju som bekant att det i slutändan handlar om känslor. 

Verklighetens dimensioner smälter samman, barriärerna rämnar – plötsligt kan du känna flåset i Red Eyes kittla ditt nackhår. Plötsligt springer du ikapp i vansinnesfärden mellan gitarren och sången i An Ocean Between The Waves. Plötsligt handlar Burning om bara dig, och i den stilla natten fattar du eld.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA