x
The Vanjas: Sings And Plays Rock 'N Roll

The Vanjas
Sings And Plays Rock 'N Roll

The Vanjas: Sings And Plays Rock 'N Roll

GAFFA

Album / Some More Music
Utgivning D. 2014.02.21
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Ingen förtjänar att jämföras med sina musciserande, kända släktingar. Men i Vanja Renbergs fall måste man bara ta upp att hon är dotter till Stefan Sundström. Hon har en ärlig drivkraft, en energi att skapa något "på riktigt", som tycks ligga i generna. Inget elektroniskt mixande utan instrumenten avslöjar allt på egen hand. Gitarristen vet hur han ska använda sin skicklighet och samtidigt få det att låta skitigt bluesigt på rätt sätt.

Bandnamnet låter som ett dansband och det kan stämma om man förflyttar ordets betydelse tillbaka till 60-talet, när folkparkerna var som hetast. Gänget säger själva att de vill att man ska dansa till deras musik och då menar de förmodligen en mer frigörande, punkigt twistad form än de utnötta och inrutade parturerna, men ändå med stil.

Rock'n'roll behöver inte betyda förfall. Men man får gå ut och ta en nypa luft mellan varven. Det gäller att inte ha några ömma leder, för det går fort. Den här musiken utstrålar kaxig självständighet, inget krampaktigt kramande, och Vanja själv låter lite som en ung Chrissie Hynde med James Brown som sånglärare och Chubby Checker som koreograf.

I vår tid är det modernt med second hand och då behövs även musikens dåtidsluckor fyllas, så man blir lika förväntansfull som när lucka 24 ska öppnas i adventskalendern.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA