x
TM404: Sonár Stockholm, Münchenbryggeriet

TM404, Sonár Stockholm, Münchenbryggeriet

TM404: Sonár Stockholm, Münchenbryggeriet

Recenserad av Fredrik Franzén | GAFFA

Under 80-talet tillverkade det japanska företaget Roland några instrument som kom att definiera vår sinnebild av elektronisk musik. Trummaskinen TR-808 och analogsynten TB-303 är de mest kända. Något instrument med namnet 404 släppte man dock aldrig, eftersom "fyra" på japanska låter lite som "död".

Dessa instrument är inspirationskällan för Andreas Tillianders nu cirka ett år gamla alias TM404 (som alltså döpts efter den icke existerande dödsmaskinen). Musiken görs enbart på gamla Roland-maskiner, och improvisation står i fokus i studion såväl som live. Det är ett unikt och klipskt koncept, som har ungefär samma förtjänster som utmaningar.

Är man bekant med konceptet och tekniken är det en mäktig upplevelse att stå framför scenen på Münchenbryggeriet, och se Tilliander mjukt brottas med de skeva gamla instrumenten, och höra hur de bubblande, analoga rytmerna glider in och ut ur varandra, likt trögflytande vågor som möts och förstärks och jämnas ut om vartannat. Även techno-puritanerna och vintage vinyl-vurmarna njuter i fulla drag.

De som däremot inte känner till bakgrunden har svårare att ta till sig musiken. Den är ju otroligt svängig men inte på det pumpande, direkta vis vi idag är vana vid. Man märker att en del i publiken står och väntar på att blytunga trummor ska slå sönder ljudbilden. Men det händer såklart aldrig. Somliga går därifrån, förvirrade och rastlösa. Andra stannar kvar och dansar i såsig slowmotion.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA