x
Drive-By Truckers: English Oceans

Drive-By Truckers
English Oceans

Drive-By Truckers: English Oceans

GAFFA

Album / ATO Records
Utgivning D. 2014.03.03
Recenserad av
Emil Viksell

I sina bästa stunder är Georgiabandet Drive-By Truckers det absolut styvaste som kommer ur americana-degeln. I sina sämsta är de så draperade i sydstatsoljiga rockriff att det vänder sig i magen. Bandets tionde studioalbum English Oceans befinner sig någonstans i mitten av de här ytterligheterna.

Att följa upp 2011 års mästerverk Go-Go Boots är knappast en lätt uppgift. Ett spretigt album i begreppets mest positiva aspekt. English Oceans är mera rakt sammanhållen kring rock och country. Dock inte lika illa utfört som i 2010 års album The Big To Do. Det ekar som vanligt av bland annat Creedence Clearwater Revival och den typen av rock som lagt grunden för sådana som Rolling Stones och Kiss. Bandet har i stort sett alltid förhållit sig hyfsat sofistikerat till country-klichéerna, så också här. Men det är någonting som inte riktigt stämmer, kanske försvinner bandet för långt in i grungen och alt-rockens 90-tal. Jason Isbell blev inte så saknad som man först kunde tro, men det verkar däremot som att Shonna Tuckers frånfälle orsakat större åverkan på nyansrikedomen. Bandets ljudbild har också alltid mått bäst av en aning soul och gospel upp i mixen, det saknas tyvärr här.

Trots allt är det lyssningsbart. Förutsatt – som vanligt när det gäller Drive-By Truckers – att man köper countrygenrens stilistiska premisser. Ett mellanmål till album i bandets omfattande produktion av allt från korvmojs- till Nobelmiddagar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA