x
Niklas von Arnold: Svenska 1

Niklas von Arnold
Svenska 1

Niklas von Arnold: Svenska 1

GAFFA

Album / Rec Rec Records
Utgivning D. 2014.04.04
Recenserad av
Harald Broström

Ni minns hur det var: runt åren 2011 och 2012 vaknade den svenska soulen ur sin långa dvala. Namn som Albin Gromer, Aleks och Niklas von Arnold utmejslades till galjonsfigurer för genrens definitiva återkomst. Till skillnad från sina kollegor sjöng Niklas von Arnold på engelska och hann under den här perioden både att debutera (Superman) och släppa en uppföljare (Relations).

Efter att ha jobbat som svensklärare för nyanlända flyktingar har göteborgaren gjort sin första skiva på svenska och på något sätt blir det lite som att lära känna honom igen. På Svenska 1 är han mer nära än tidigare. Kanske har det att göra med att brutit sig loss från den ortodoxa neosoulens fasta ramar.

Svenska 1 flörtar med pop lika mycket som den lutar sig mot soulens grundvalar. Det är en skiva där Niklas von Arnold tar ännu ett steg och inte bara förvaltar sitt eget rykte – utan förser sitt artisteri med ytterligare dimensioner.

Där han tidigare har lutat sig mycket mot sin röst, släpper han nu fram sitt berättande till sin spets. Och det går inte att få för mycket av.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA