x
Samaris: Silkidrangar

Samaris
Silkidrangar

Samaris: Silkidrangar

GAFFA

Album / One Little Indian
Utgivning D. 2014.05.05
Recenserad av
Veronica Larsen

Att det sjuder från den isländska musikgrytan av nyskapande akter kan inte ha gått den övriga världen obemärkt förbi. Island som musikexportör växer rejält. Under 2012 genomfördes över 700 spelningar med isländska akter utanför ön, 2013 var siffran uppe i det dubbla. Att Island positionerat sig som ett musikland av rang breddar bilden av en ö många endast förknippar med Björk, finanskris, vulkanaska och Korpen Flyger.

Samaris är en av dessa nyskapare. Debutalbumet kom förra året men redan nu är de aktuella med uppföljaren Silkidrangar (Klippor av silke). Samaris är en ung tonårstrio, bestående av Áslaug Rún Magnúsdóttir (klarinett), Jófríður Ákadóttir (sång) och Þórður Kári Steinþórsson (ljud).

Skivan är som titeln antyder, hård men ändå len. Mörka tongångar, lätt monotont, lågt tempo, som svenska Fever Ray fast mindre poppigt och mer suggestivt. På avstånd hörs en fint klagande klarinett. Att Samaris inte sjunger på engelska är inget hinder, menar de själva. Jófríðurs röst ska mer ses som ett instrument än budskapsbärare. Men budskapet når fram ändå. Att hon sjunger om natten, månen, stjärnorna, regnet, korpen och havet vet vi redan innan vi översatt låttitlarna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA