x
Little Dragon: Nabuma Rubberband

Little Dragon
Nabuma Rubberband

Little Dragon: Nabuma Rubberband

GAFFA

Album / Because
Utgivning D. 2014.05.13
Recenserad av
Lukas Lind

Yukimi Naganos själfulla sång lindas återigen in i ett kallt och minimalistiskt sound. Attityden är ingjuten i varje ton när deras förra skiva Ritual Union ska få en värdig uppföljare. Den var på många håll hyllad, och många ögon började öppnas även i Sverige, efter framgångar i Storbritannien och det stora landet i väst.

Det är fortfarande en elegant hybrid mellan soul och elektro som de fritänkande göteborgarna presenterar. Men nu har det Prince-svängiga fått ge vika för ett tryckartempo snarare signerat Janet Jackson. De har anammat samma värme som den kvinnliga amerikanska soulstjärnan, men paketerat om ordentligt. Bortskalat är all pastisch, och tillsatt är vibrerande och lågfrekventa basar, svävande synthmattor och snärtiga hi-hats. Precis som vi är vana att höra Little Dragon – coolt och tillbakalutat, men aningen likriktat. Jag lyssnar mig lätt mätt, men ibland finns det inget band som slår an så fullkomligt rätt strängar inom mig. 

Precis som deras tidigare releaser så är det relativt refränglöst, och vid de tillfällen då en refräng finns där så hänger den sällan kvar. Men musiken har andra värden. Det finns en konstnärlig integritet som är lätt att älska, och en osviklig fingertoppskänsla. Rent musikaliskt öppnar de alltså ingen ny dörr, men de sparkar inte heller in en öppen. Med en vacker och bestämd näve knackar de på dörren till våra konventionella uttryck, och kommunicerar till oss med viskande och väl valda ord. Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA