x
Crippled Black Phoenix: White Light Generator

Crippled Black Phoenix
White Light Generator

Crippled Black Phoenix: White Light Generator

GAFFA

Album / Mascot/Provouge
Utgivning D. 2014.03.19
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Musiken startar tryggt och sockersött romantiskt. Sedan är det som om demonerna skakar om idyllen och förhållandet skakas om av dramatiska stormar. Bakom den perfekta ytan döljer sig hav av känslor och outforskade dimensioner.

Crippled Black Phoenix är mästare på att skapa en stämning av hisnande ovisshet, att kanalisera nutidsmänniskans ångest i toner. Ibland är det som att sväva upp till solen, men där mötas av solens mörka fläckar, för att sedan uppslukas av ett svart hål och till slut komma ut i ljuset på andra sidan, i en ny verklighet.

Känslan av att man inte vet vad som kommer att hända, vad som är början och vad som är slutet är detta bands kärna, såväl på det personliga planet som för hela planetens existens. Hoten lurar alltid runt hörnet och nedbrytningen är påtaglig, men efter undergången uppstår alltid något nytt.

De låter naturfolkens primitivitet och närvarande andlighet förenas med nutidens krav på att passa in i samhällets kvävande dräkt. Ljus och mörker både kompletterar och strider mot varandra i en musikalisk gränslöshet av elgitarrer, rytmiska trummor, flöjter och odefinierbara ljud. Trots den kaotiska blandningen blir helheten inte flummig. Varje del har sin plats i helhelten, precis som vi människor har på jorden, och kampen för befrielse fortsätter.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA