x
Labyrint: Garalaowit

Labyrint
Garalaowit

Labyrint: Garalaowit

GAFFA

Album / Universal Music Sweden
Utgivning D. 2014.05.14
Recenserad av
Linn Jannesson

Du behöver inte "hålla med" men försök i alla fall att lyssna, ta in. För vilka åsikter du än har så beskriver Labyrint den verklighet som de delar med många andra. De är ofta kritiska, vilket är naturligt i ett samhälle som krävs att kritiseras och där ignoransen är den största fienden.

Trots att Garalaowit bara är Labyrints andra fullängdare har de redan satt ett ordentligt avtryck som en av Sveriges mest betydande och kontroversiella grupper. Mycket är sig likt från debutalbumet Labababa – blandningen av sköna reggaebeats och tyngre hiphop är där, kärleken (eller hatkärleken) till Gottsunda är precis lika stark, och de är fortfarande lika cannabis-liberala och samhällskritiska som förut. 

I Swerje beskriver de ett land präglat av motsättningar, eller "kontrasternas land" som de själva kallar det – en beskrivning som på många sätt känns träffande för dagens Sverige. Likaså lyser samhällskritiken i Sagostunden E Slut, där signaturmelodin till TV-programmet Sagostunden från slutet av 70-talet, helt briljant lägger grunden. Den politiska inramningen är stadig men ibland kastas lyssnaren in i mer lättsamma låtar för att sedan möta allvaret igen.

"Vem trodde svensk hiphop skulle bli såhär stor?" är en rad från Redline-manifestet Cypher I Bunkern och ett resultat av att människor söker förändring. Svaret är helt enkelt att vi behöver svensk hiphop mer än någonsin nu. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA