x
Sam Smith: In The Lonely Hour

Sam Smith
In The Lonely Hour

Sam Smith: In The Lonely Hour

GAFFA

Album / Capitol Records
Utgivning D. 2014.05.26
Recenserad av
Veronica Larsen

Det finns ett videoklipp från 2012, Sam Smith anas i den missriktade belysningen på scen. Han framför egenskrivna låten Little Sailor för en mindre publik. Han tar i från tårna, sjunger som om det gällde livet: "They promised me the world, I ain't seeing nothing yet". Han refererar till de otaliga antalet managers han haft genom åren. De som lovat att framgången, den kommer. Snart.

Sam har väntat länge men 2012 kommer så det efterlängtade genombrottet – Sam gästar Disclosures låt Latch. 2013 hörs han på Naughty Boy's  La La La och släpper sin debutsingel. I år vinner han i kategorin Critics' Choice när Brit Awards går av stapeln och BBC utser honom till årets mest lovande musiktalang.

In The Lonely Hour är debutalbumet vi har väntat på. Inledande two-stepdoftande Money On My Mind är den låt som påminner mest om tidigare EP:n Nirvana. Resterande spår rör sig hellre bort från det elektroniska och behandlar skivans tydliga självupplevda tema: Obesvarad kärlek. Sorgen och ensamheten i att inte få kärlek tillbaka. Sam besitter en gudabenådad röst och i sina bästa stunder får han dina tårar att falla. Men albumet bjuder inte bara på blöta kinder. Känslan av att Sam är bättre än sin omgivning på vissa spår är oundviklig.

Sam har förklarat att han framöver vill göra musik mer lik det vi fick höra på Nirvana. Jag kommer vänta på det, för jag tror att det är där han hör hemma. Framgången för Sam den behöver dock ingen längre vänta på, allra minst han själv. Den är skriven i stjärnorna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA