x
Thisell: I

Thisell
I

Thisell: I

GAFFA

Album / Border
Utgivning D. 2014.05.16
Recenserad av
Emil Viksell

Thisell är låtskrivaren och frontmannen Peter Thisell samt en samling musiker som redan 2010 bodde och spelade in I tillsammans, under tio dagar i en gammal byskola. Gjorde en Plura i grupp således. Först nu släpps albumet på CD. Det som kom ut ur det här projektet kan närmast beskrivas som soft-americana. Musiken låter som det är att stirra på en porlande bäck, fint för en stund men sedan något sövande. Stirrar man dock tillräckligt länge träder ett nytt känslotillstånd in, inte så att man upptäcker fler saker, man vänjer sig snarare vid det porlande ljudet och vaggas in i en form av ro.

Det är estetiskt snyggt, till och med supervackert. Rena och raka "live"-inspelningar från skolsalen, lågmälda mer än lo-fi-mässiga. Problemet är att det då och då slår över, blir vänt, musiken når ibland inte upp till styrfart. Emellanåt ljuder det också för gement, och därmed anonymt. Det betyder dock inte att det saknas stora stunder. Could You måste vara ett hommage till Erik Enocksson och har fantastiskt fiolspel samt dragspel som låter utpräglat folkmusikaliskt. Inslaget av dessa instrument och sättet de spelas på skänker en synnerligen tilldragande säregenhet till ljudbilden.

Ett finmejslat debutalbum som antagligen låtit mer spännande om Näcken också lurat vid vattenbrynet. Det sägs att uppföljaren II ska bli mörkare, så det finns alla möjligheter till ännu större stunder.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA