x
The Flaming Lips: 7 Skies H3

The Flaming Lips
7 Skies H3

The Flaming Lips: 7 Skies H3

GAFFA

Album / Warner Bros
Utgivning D. 2014.04.24
Recenserad av
Lukas Lind

Jag blev så kär i deras album The Soft Bulletin från 1999. Det här är något helt annat. Kronan på deras experimentella verk är en nedbantad version av deras 24-timmarslåt 24 Hour Song Skull, från 2011. Med en begränsad upplaga på 13 exemplar kunde den lyckligt lottade få hem ett USB-minne inuti en autentisk människoskalle.

Det här är ingen skiva i traditionell mening, snarare som en trailer för en film. Mitt sinne fyller i luckor och undrar över styckenas sammanhang. Skivan är en hyllning till det ofärdiga, det fragmentala. Låten Riot In My Brain kan vara något av det mest spårade bandet har gjort. Ett effektsökeri utan dess like. Jag reagerar nästan som Jim Carrey och hans "The Claw" i filmen Liar Liar, när jag (i alla fall mentalt) får kämpa mot min hand som får eget liv och dras mot stoppknappen. Det är ett sammelsurium av distade röster och skrikande gitarrer.

Dynamiken är total när man på samma skiva hittar sårbara låten Requim. De smygande dissonanserna är som små iskalla droppar mitt i det varma regnet. Det vackra synth-eposet Main Theme kryddas av torra gitarrtoner, och jag ser framför mig hur gitarristen bara sitter och larvspelar konverserandes med någon i studion. Ingen röd tråd finns. Jag försöker se storheten i skivan. Känna känslan. Men till slut framstår allt bara som ett poserande.Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA