x
Timbuktu: För Livet Till Döden

Timbuktu
För Livet Till Döden

Timbuktu: För Livet Till Döden

GAFFA

Album / Warner
Utgivning D. 2014.05.28
Recenserad av
Camila Astorga Díaz

Det handlar om rörelse. Att vara på väg, att det kvittar var man landar, att satsa allt. Aldrig vända sig om. Det är ett spelbräde där man lämnar GÅ! utan att ha någon aning om var man kommer att hamna. För varje låt förflyttar sig positionerna. Timbuktu har ett skriftspråk som inte är linjärt, det trixar och trilskas och vägrar vara något annat än 3D. Att lyssna på För Livet Till Döden är som att få en riktning i form av en pil som Timbuktu sedan strimlar sönder. Allt är viktigt, allt spelar roll. Det är både trösterikt och förvirrande. 

Ibland kan det av naturliga anledningar vara svårt att hitta fokus. Men liksom när man flyttar till en ny stad och plötsligt hittar rätt, som pusselbitar som långsamt läggs mellan kvartersbutiker och vårdcentraler, så tar Timbuktu allting steg för steg. Det är globala frågor till det allra mest lokala: muskeln i bröstet som undrar var någon tog vägen. 

Hur mycket klarar vi människor av? Hur mycket ska vi tåla? Det är två olika saker och Timbuktu förklarar varför i Nolltolerans. Kan det vara så att det är systemfel som gör att världen är skev? Det svarar Timbuktu aldrig på. Men han är den enda i Sverige idag som bereder ett utrymme för filosoferande. Han gör det dessutom i de bästa av sällskap: Mapei, Abidaz, Seinabo Sey, ADL och Adam Kanyama. Utan att någonsin ta hänsyn till lyssnaren så lyckas han ändå sätta fingret på något allmängiltigt när han i Rum 323 rappar "för smart att dö, för dum att leva, fuckat upp så mycket att det inte kan numreras". Plats för applåd.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA