x
Rikard "Skizz" Bizzi: 100kg Funk

Rikard "Skizz" Bizzi
100kg Funk

Rikard "Skizz" Bizzi: 100kg Funk

GAFFA

Album / Slang Musik
Utgivning D. 2014.05.23
Recenserad av
Veronica Larsen

Handen spränger genom gråa stenblock. Slänger människorna uppåt som grus i luften, mot en målad sol och frihetens himmel. Runt omkring dansar klassiska symboler för fred och solidaritet. På en banderoll står "Låt fantasin leva". Det är Lars Isacsons färgstarka fasadmålning jag syftar på, jag gissar att Rikard sett den. I Va Dig Själv från 2013 års skiva droppar han raden "Uppvuxen i den vita staden över Tumba". Ett färglöst område, med undantag för Isacsons målning som smyckar ett av höghusen.

Förra skivan Kärlek, Funk & Solidaritet fokuserade på texterna, att bearbeta det gamla. 100kg Funk fokuserar snarare på produktion, att släppa in det nya. Det är som att Skizz är den där handen som sprängts fri och upp i luften har han kastat all sin funkförmåga – för att sprida kärlek till människorna. Vi bjuds på en intressant ljudmässig variation, från ragga på svenska i Autopilot till en Zetterlundsk jazzvandring i Vårtecken. Gästlistan är gedigen och noga utvald. Var och en bidrar med mer färg till den starka paletten.

Som MC leverar Rikard "Skizz" Bizzi godkänt. Bäst blir det när han ilsken och orädd hävdar att alla andra är kass. Att han vill flexa basmusklerna som funkskapare känns, för skivan brottar ner dig som en storebror. Sa jag att det finns en undertext till banderollen? "För där poesin slutar tar våldet vid".


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA