x
Parquet Courts: Sunbathing Animal

Parquet Courts
Sunbathing Animal

Parquet Courts: Sunbathing Animal

GAFFA

Album / Rough Trade
Utgivning D. 2014.05.30
Recenserad av
Daniel Andersson

Parquet Courts fick ett massivt genombrott när What's Your Rupture? återutgav Light Up Gold förra året. Press och kräsna indielyssnare höjde skivan till skyarna och en enad skara utropade Brooklyn-bandet till sitt nya favoritband – det pratades om årets debutalbum! I all uppståndelse missade de flesta gruppens egentliga debut American Specialties från 2011. En skiva full av otyglad indiepop.

På tredje fullängdaren Sunbathing Animal har ljudbilden och tempot kontrollerats avsevärt, även om titelspåret har en puls på 180 och sångaren Andrew Savage vägrar att andas mellan orden. De flesta låtar bygger emellertid på ett medryckande och behagligt gubbtempo. Inte mig emot. Ett talande exempel utgörs av Dear Ramona, som vilar på återhållsamhet istället för explosivitet.

I det stora hela är överraskningarna få, men Parquet Courts har en förmåga att skapa låtar som undviker att bli karaokeimitationer. Oavsett influenser som The Modern Lovers eller Television finns något personligt. Albumaktuella Ought vilar exempelvis för mycket på Talking Heads, där sångaren är förvillande lik David Byrne. Denna fälla undviks för det mesta. I dagsläget tillhör dock inte gitarrmusik de hetaste trenderna inom popmusik, men Parquet Courts gör sitt yttersta för att visa samtiden att traditionell indierock är att räkna med.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA