x
Conor Oberst: Upside Down Mountain

Conor Oberst
Upside Down Mountain

Conor Oberst: Upside Down Mountain

GAFFA

Album / Nonesuch
Utgivning D. 2014.05.21
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Få artister har en sådan genompersonlig röst som Conor Oberst. Hans känsloladdade och samtidigt blygsamt sköra stämma skiljer sig markant från mängden, utan att vara för självömkande. Ofta utstrålar den en sorgset darrande ångest som framkallar sympati, men nu verkar det som om Oberst har fått det lättare att andas. Han tycks ha utvecklats inombords och förlikat sig med sin evigt unga hudlöshet.

Även om vemodet finns kvar som bas flyter sångerna fram, likt vatten ur friska källor. De strömmar ut ur ljus och hopp, som om tårarna har tagit slut och harmonin infunnit sig. Det är nästan så han börjar tralla glatt i vissa stunder och lyssnaren följer lätt med i den befriande känslan.

Melodierna är som vanligt inte helt lätta att följa, men vem vill ständigt gå raka spåret i livet? Ögonen lyser som han och med sitt alias Bright Eyes strävade mot. Inga rödgråtna ögon för någon nu när sångerna flutit iväg, förenats med tårarna och givit nytt liv. Men man får ändå hämta sig en aning innan det är dags att vända på Obersts berg igen. Det är sannerligen inte lika ensamt på toppen när man behåller det uppochned.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA