x
Jungle: Jungle

Jungle
Jungle

Jungle: Jungle

GAFFA

Album / XL Recordings
Utgivning D. 2014.07.16
Recenserad av
David Gustavsson

Brittiska Jungle gjuter nytt liv i retrosoulen. Duon har hittills hemlighållit sina identiteter och kallar sig för J och T. I årsskiftet lovordade BBC deras singlar The Heat och Platoon som snabbt blev virala succéer.

Jungle hämtar sin näring från 70-talets funkiga New York-disco. Det är dock svårt att genrebestämma duon som även influeras av allt från tribal funk till afrobeat, jamaicansk dub och psykedelisk pop. Trots en myriad av inspirationskällor lyckas britterna skapa ett enhetligt och eget sound. Musiken kännetecknas av soulig stämsång i falsett, djup bas, glasartade och funkiga gitarrer, elpiano och synthblås samt bubbliga elektroniska utsmyckningar som stundtals glittrar förbi. Den varma ljudbilden är på samma gång distinkt och drömskt skev.

Flera låtar tillhör kategorin dansvänliga upptempospår som Time och Busy Earnin', men skivan innehåller även popsykedeliska och milt melankoliska pärlor som Accelerate och Lucky I Got What I Want. Instrumentala Smoking Pixels bryter av och låter som en modern version av Ennio Morricones ledmotiv till westernklassikern Den Gode, Den Onde, Den Fule.

Även om en del spår känns för snarlika är detta en imponerande och nyskapande debut som är svår att inte tycka om.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA