x
Ill Knowledge: Rrt Express (RedeyeRunninTrainInDeepSpace)

Ill Knowledge
Rrt Express (RedeyeRunninTrainInDeepSpace)

Ill Knowledge: Rrt Express (RedeyeRunninTrainInDeepSpace)

GAFFA

Album / Aromatic Music
Utgivning D. 2014.05.15
Recenserad av
Veronica Larsen

Den alternativa, underjordiska hiphoppen från Brooklyns gator har rötter som sträcker sig långväga. En rot växer sig stadig i den skånska myllan: Ill Knowledge. En duo bestående av Chukk Rukkuz och K Sluggah från Malmö-kollektivet Muddy Fatique.

Lyssna på låten Fix Up av New York-baserade Black Star (Mos Def och Talib Kweli) och du får en föraning om vilken ljudlåda killarna i Ill Knowledge velat snickra: klassisk hiphop, smutsigt som i opolerat, en repig soulskiva på repeat i bakgrunden. Det är mestadels rap på engelska men svenskan finns där, inte i separata låtar utan insprängd inuti. Det fungerar väldigt väl.

Ill Knowledge har själva förklarat det som psykedelisk hiphop. Det går att hålla med. En tugga av detta smutsiga äpple tar dig med på en tripp helt klart. Rrt Express är fragment av jazziga irrgångar, bandupptagningar med röster blandat med soulsamplingar och abstrakta textrader. Ibland lite för otillgängligt. Ibland soklart bra. Som när soulen får ta plats och driver på eller när K Sluggah, som står för produktion, lägger svenska rader på vad som kan vara den snyggaste svenska hiphopdialekten: skånska.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA