x
Pete Doherty: From Albion To Shangri-La

Pete Doherty
From Albion To Shangri-La

Pete Doherty: From Albion To Shangri-La

GAFFA

Bog / Thin Man Press
Utgivning D. 2014.07.01
Recenserad av
Emil Viksell

Peter Doherty är själva sinnebilden för en "drugie". Men han är ju också så mycket mer. Något han visat i The Libertines, Babyshambles och som soloartist. Sedan finns det ju det där klippet från MTV när en ung och okänd Pete står i kön för ett Oasis-album och briljerar när han blir intervjuad.

Samtidigt har vi en drogmissbrukare, en patetisk sådan – så framstår ju den beroende allt som oftast för "omgivningen". Och det är ju naturligt att skriftställaren kryper upp med lyktan i sitt eget arsle när det handlar om dagboksanteckningar, men bitvis är det här bara höggradigt självupptaget, och därmed ointressant på något slags allmänmänsklig nivå. Det serveras en fragmentarisk blandning av högt och lågt. Ibland bra, ibland roande och ibland bara obegripligt. Journalisten Nina Antonia har redigerat texterna, men hade nog kunnat göra det ännu hårdare.

Kändisar, städer och kvinnokroppar svischar förbi ackompanjerat av Petes fäbless för mystifierad poesi ("Albion" liksom, det låter som ett begrepp Roxy Music och Kate Bush figurerat ihop i en lummig bokskog). Ibland rimmar han, ibland är det bara textsjok som illustrerar en händelse. Det är välskrivet, men ibland blir det helt enkelt för mycket, och samtidigt för lite.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA