x
Shabazz Palaces: Lese Majesty

Shabazz Palaces
Lese Majesty

Shabazz Palaces: Lese Majesty

GAFFA

Album / Sub Pop
Utgivning D. 2014.07.30
Recenserad av
Daniel Andersson

Shabazz Palaces andra album Lese Majesty följer fjärilens utvecklingskurva; inledningsvis händer inget uppseendeväckande, men ägget utvecklas till en larv, sedan puppa, för att i slutskedet förvandlas till en fulländad fjäril. Fyra steg mot fulländning.

Debutalbumet Black Up från 2011 kändes som ett unikt och futuristiskt hiphop-mästerverk, vars minimalism upplevdes som något unikt och spännande. Uppföljaren lämnade mig till en början oberörd. Men ur de första lyssningarna utvecklades albumet till en genomtänkt helhet – bitarna föll stegvis på plats.

Ishmael Butler och Tendai Maraire har utvecklat den kosmiska och experimentella hiphop som inleddes med debuten; det är fängslande att ta del av udda "rymdbeats" och Shabazz Palaces ägnar ingen tid åt att skapa lättillgängliga låtar, där målet är att underhålla. Och för alla som tyckte att debuten kändes konstruerad och konstlad, är denna skiva ytterligare ett steg bort från radiovänlig hiphop. Det är egentligen bara Motion Sickness som följer en rak väg.

Det är intressant att ta del av Lese Majesty, men samtidigt är det en skiva som saknar det lilla extra. Ingen kan dock anklaga Shabazz Palaces för att göra det lätt för sig och alla som vill bli utmanade, bör ta sig en titt på detta album. Emellanåt hade det dock varit bra om duon valt en rakare väg, men även om Butler och Maraire tenderar att köra vilse, hittar de slutligen hem. Shabazz Palaces är på väg att fullända sin ljudbild, men det sista steget återstår.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA