x
Anathema: Distant Satellites

Anathema
Distant Satellites

Anathema: Distant Satellites

GAFFA

Album / Kscope
Utgivning D. 2014.06.09
Recenserad av
Tomasz Swiesciak

Inte ens det tionde albumet från Liverpools känslomässigaste musiker kommer ta bandet till större arenor. Trots att Distant Satellites (och flertalet av bandets album på den här sidan millenieskiftet) egentligen passar bäst i kommersiella sammanhang förblir Anathema ett perifert band och exkluderat från toppskiktets strålkastarljus. 

Kanske beror det på bagaget inom doom och goth-genren från tidigt 90-tal som spökar. Kanske är det de tre bröderna Cavanagh som stämplar in och ut ur bandet som det behagar? Den musikaliska utvecklingen från den alternativa rocken på A Fine Day To Exit till dagens emotionella och progressiva gråtkalas förtjänar ett betydligt varmare mottagande än musikerna hittills fått.

Jämfört med We're Here Because We're Here och Weather Systems rör sig engelsmännen tillbaka till mörkare skrymslen med Distant Satellites samtidigt som de tar in elektroniska influenser. Ariel och Anathema är spår där bandet lyser som allra starkast; euforiinjicerande gitarrharmonier varvat med existentiell ångest. Lika vackert som deppigt.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA