x
Mastodon: Once More 'Round The Sun

Mastodon
Once More 'Round The Sun

Mastodon: Once More 'Round The Sun

GAFFA

Album / Reprise
Utgivning D. 2014.06.24
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

Alla fyra medlemmar i Mastodon beter sig fortfarande, nästan 15 år och sex album in i karriären, som unga musikfanatiska män fullständigt förälskade i sina instrument och i viljan att överträffa varandra i fingerfärdighet och kreativt utlopp. Med åren har de låtit denna kärlek luta sig mer åt progressiv rock och konceptalbum, mot ren och skär våldsam och vansinnig tyngd, och de senaste åren även tagit grepp om det produktionstekniska och rakt igenom melodiska.

I och med Once More 'Round The Sun står Mastodon alltså med stilbildande album som kan kallas moderna klassiker bakom sig, vare sig några av dessa kanske överlag är mer kreativt givande eller rent av bättre, men inget de gjort har låtit lika snyggt och mer direkt rockigt än bandets sjätte album. De låter ändå tyngre än de flesta, de tar ut svängarna betydligt mer i sina instrumentala utflykter än de flesta också, och varje ny låt de klämt in på albumet låter alltjämt som Mastodon och ingen annan.

Även utan berättelser om Moby Dick, om trehövdade mytologiska varelser som är stora som berg, om tidsresor och världsförvrängande filosofi, lyckas Mastodon engagera och skapa ytterligare ett verk som lika tydligt hyllar den metal och hårdrock och rock medlemmarna växt upp med som det fortsätter bygga vidare på den framgångssaga som bandet onekligen är. 

Once More 'Round The Sun saknar förvisso det nitiska fokus som medföljer raka konceptalbum, men Mastodon lyckas ändå med bedriften att sätta ihop ett oerhört kittlande album.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA