x
Die Antwoord: Donker Mag

Die Antwoord
Donker Mag

Die Antwoord: Donker Mag

GAFFA

Album / Zef Records
Utgivning D. 2014.06.02
Recenserad av
Daniel Hånberg Alonso

När gratisdebuten Enter The Ninja blev ett viralt fenomen för fem år sedan var det många som tog sydafrikanska raprejv-gruppen Die Antwoord som ett lyckat skämt med sin udda utstyrsel och afrikaans-rap. Efter sitt andra album och radiohits såsom I Fink U Freeky och Baby's On Fire och framträdande på David Letterman så visade de att de var på fullt kommersiellt allvar. Nu är tredje albumet, Donker Mag, här och är precis lika rörigt som deras zefkultursinspirerade estetik.

Förutom att skivan innehåller alldeles för många "skits" – mellanaktslåtar mest bestående av monologer eller galet skratt – så är Donker Mag en mer nedtonad och tråkigare skiva än vad vi nu förväntar oss av den galna trion: Ninja, Yolandi Visser och Dj Hi-Tek, eller som en vän besviket konstaterade, det är inte alls lika mycket "cozy weird shit".

Höjdpunkten är kompromisslösa öset Happy Go Sucky Fucky följt av Ugly Boy, Sex och singeln Cookie Thumper!. Men så kommer låtar som usla covern Pitbull Terrier (från filmen Svart Katt, Vit Katt) och plötsligt är det inte lika roligt längre. Die Antwoord är afrikaans för "svaret", men det närmaste svar de kommer att vara är som punchline till ett skämt. Även om det stundtals är ett lyckat skämt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA