x
King Creosote: From Scotland With Love

King Creosote
From Scotland With Love

King Creosote: From Scotland With Love

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2014.07.21
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Man kan inte låta bli att ha den största respekt för skotske Kenny Anderson, mer känd som King Creosote. För hans produktivitet. För hans känsla för eleganta melodier. För känslan, texterna; för förmågan att koncentrera allt det i en fras, en sång, ett album.

From Scotland With Love är i grunden ett soundtrack till en helt visuell dokumentär med samma namn, och också precis som namnet antyder, ett paket med känslor, med melodier och med ett sound som mer låter som en konkret fortsättning på samarbetet med Jon Hopkins på Diamond Mine än som ytterligare en skiva i raden. Ofta långsamt men stort, gitarr eller piano, stråkar, som gärna får breda ut sig, ta tid på sig, bygga upp något: svepande musikaliska vyer; över hedar, över berg, över mossar och floder. Hymner.

Här finns ett berättande, en epik som fungerar alldeles utmärkt även på egen hand, utanför dokumentärfilmen, som gestaltar historien, naturen, personer och öden. Romantik och kärlek, ett grepp och en ljudbild som lätt skulle kunna ta över och bli påfrestande, men som ändå lyckas hålla sig inom givna gränser och bara förmedla känslan. Det är visserligen på väg att spilla över emellanåt, men allt hålls ändå relativt tyglat. Det är omistlig skotsk popmusik med det största av hjärtan, med vackra melodier, med stora gester som måste finnas där för att uttrycka det som vill sägas. Genom filmen; krig, kärlek, arbete, lekfullhet. Den gränslösa romansen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA