x
Strand Of Oaks: HEAL

Strand Of Oaks
HEAL

Strand Of Oaks: HEAL

GAFFA

Album / Dead Oceans
Utgivning D. 2014.06.23
Recenserad av
Emil Viksell

Den mest påtagliga tanken som slår mig när den Indiana-bördige Philadelphia-bon Timothy Showalter fyrar av de inledande spåren på HEAL är: överproducerat. Ett uttryck man slängde sig med förr om åren, som signal på att det rörde sig om ett uttryck av den sämre kvaliteten. Att överarbetad produktion krävdes för att det skulle låta bra.

Nu, så här många år senare, låter den argumentationen banal, närmast korkad. Men anledningen till att jag tänker på den är att vi här överöses med reverb, effekter på sången och dist i olika former. Showalter har tidigare i huvudsak jobbat med avskalad americana. Även om det också funnits indikationer på vart det var på väg. Själv var han inte nöjd – med den fullgoda – föregångaren Dark Shores (2012). Något som också visade sig när han släppte Darker Shores EP:n (2013), där några av låtarna från fullängdaren hade omarbetats och givits en mer extravagant elektronisk skrud.

Det är svårt att bedöma detta verk för någon som uppskattade de första plattorna. Den mustigt mastiga storslagenheten har ju sina uppsidor, men det har likaså det "enkla uttrycket". Showalter är uppenbarligen på en plats han vill vara och han har alltid siktat mot de stora arenorna. Och, paradoxalt nog, kommer denna ljudbild med ärligare texter. Så det får väl vara gott så. Även om Strand of Oaks också i denna ljuddräkt av powerpop, överdist och synthmattor fortfarande inte lyckas tvätta bort den där känslan av att det alltför ofta låter lite väl gement.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA