x
Ed Sheeran: X

Ed Sheeran
X

Ed Sheeran: X

GAFFA

Album / Atlantic
Utgivning D. 2014.06.25
Recenserad av
Veronica Larsen

När britten Ed Sheeran är tillbaka med album nummer två är mycket sig likt. Ed sjunger (fortfarande) om att vara full och snubbla hem, om att hans ex träffat en ny, om att hennes ögon är blåa som havet. Banalt kan tyckas, men det fungerar. För även om Ed har en förmåga att ibland balansera på den berömda klichégränsen så tar han aldrig det där riktiga klivet över. Han står kvar, med sin gitarr och sjunger om sådant som han bryr sig om. Det känns ärligt.

Det var med 2011 års debutalbum + som Sheerans karriär fick en raketstart. På X väljer han att återigen ta hjälp av Jake Gosling som producerade stora delar av förra skivan, men utöver Gosling finns två andra ögonbrynshöjare i producentväg: Rick Rubin och Pharrell Williams. Samarbetet med Rubin är nog det mest lyckosamma.

Det är till stor del gitarrbaserad R&B och folkpop. En skiva som både kan krympa och växa, för X fungerar både för de stora arenorna som akustiskt på den lokala puben. Att hjärtan kommer blöda oavsett scen, det tvivlar jag inte på. För det är svårt att värja sig när Ed sjunger om att han vill torka bort dina tårar med sin skjortärm.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA