x
Tina Dico: Whispers

Tina Dico
Whispers

Tina Dico: Whispers

GAFFA

Album / Finest Gramo
Utgivning D. 2014.08.27
Recenserad av
Emil Viksell

Svenskar skiter ju generellt sett i vad som händer i de närmsta grannländerna. Förutsatt att det inte är något exceptionellt givetvis. Och det är väl där problematiken ligger: Tina Dico är inte något exceptionellt. Det är traditionellt singer-songwriter-snickeri, och gängse vacker röst, i den musikaliska mittfåran.

I Danmark, där hon också släpper skivor under sitt riktiga namn Tina Dickow, har hon figurerat en hel del på topplistorna. Och hon har även samarbetat med britterna i Zero 7. För svenskar är hon kanske (?) mest känd som den som skrev musiken till den fiktive artisten Thomas Jacob (Mikael Persbrandt) i filmen En Sång Från Hjärtat (2014). Den musiken är – precis som filmen – konventionell, och själva antitesen till nervkittlande. Så även plattan Whispers. Filmens titellåt finns också med, i en mer avskalad version än Thomas Jacobs reverbsvulstiga variant.

Trots ovan nämnda finns det ett professionellt handlag som övertygar. En låtskrivarskicklighet, genomarbetning och vissa musikaliska detaljer som ändå gör låtarna till någonting att återkomma till. Om inte ofta, så i alla fall för då och då att tonsätta diverse praktiska göromål. För en Tina Dico-platta med högre verkshöjd rekommenderas den finfina The Road To Gävle (2009).


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA