x
Mariam The Believer: The Wind EP

Mariam The Believer
The Wind EP

Mariam The Believer: The Wind EP

GAFFA

Album / Playground music
Utgivning D. 2014.07.18
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Mariam Wallentin är blott 32 år, men hon sjunger med en äldre kvinnas raspiga, visa röst. Den tycks vara ärrad av ålder, men förmodligen är det de knutor på stämbanden som sångerskan tidigare brottats med. Hennes stämma på en bädd av dov, mullrande orgel, är EP:n The Winds essentiella kärna.

En dags inspelning, fyra sånger och deras första tagningar är det som utgör den nya EP:n, som är det senaste vi hör från Mariam sedan förra årets debut Blood Donation. Spåren är en salut till amerikanska jazzsångerskan Alice Coltranes album Turiya Sings, en musiker vars andliga karriär på 70-talet resulterade i en fusion av jazz, meditativ musik och orientaliska tongångar. Men i Mariams version av albumet odlar hon istället sin mörka sida. Spåren är tyngre än de på debuten, och där Blood Donation var poppig, är dessa verk istället korala och fyllda av organisk, vibrerande orgel. Låtarna är stillsamma, laddade med mer eftertanke och närmar sig Patti Smiths poetiska sätt att uttrycka sig på.

Jag kan sakna lekfullheten och livligheten som Blood Donations innehåll bjöd på, men The Wind gör mig samtidigt nyfiken. Denna EP är nämligen den första i en serie av kortare släpp, där Mariam säger sig vilja prova nya saker och fortsätta vara modig.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA