x
Mattias Alkberg: Södra Sverige

Mattias Alkberg
Södra Sverige

Mattias Alkberg: Södra Sverige

GAFFA

Album / Teg Publishing
Utgivning D. 2014.08.20
Recenserad av
Jack Hildén

Alkberg säger att han tycker om den infantila estetiken på Södra Sverige. Det gör jag med. Det är en mer eller mindre uttalad valskiva, i en tid när det politiska språket ständigt förskjuter gränserna för vad som sägs och hur det sägs. Jag behöver inte hålla med Sverigedemokraterna om "ansvarsfull invandringspolitik", men så länge de upprepar sina fraser så är jag tvingad att bemöta dem. Och då pratar jag redan på deras villkor. Artist-Sverige har gjort försök att svara. FI samlade ihop sympatisörer. Men kanske har ingen gjort det lika bra som Alkberg gör nu.

Han deltar inte i det polerade språkbygget. Han väljer istället rader som "Bajsmannen, Schlingmann, dingman", i singeln Nöff Nöff.

Låt oss komma ihåg en sak. Bara för att en punkskiva ikläs larvigt språk, gör inte det skivan enkel. Utan skenbart enkel. Alkberg är krönikör och ger ut diktsamlingar. Han har valt en estetik för att bemöta en rådande, mycket mer dominant sådan. Kents La Belle Epoque är ett exempel på hur man kan göra det enkelt för sig. Att skriva i jagform om samtida fenomen, på så sätt skapa ett "kollage". Det kan nästan alla, medan precis rätt person gjort Södra Sverige.

Som vanligt är den borgerliga pressens reaktion futtig och småsint. Samma trötta mantra som när Kartellen släppte Svarta Duvor & Vissna Liljor. Den som är vänster får minsann kalla en oliktänkande för skadedjur, hur skulle det se ut om … och så vidare. Om de bara vore hälften så bekymrade över människor med verklig makt, som utövar sin "demokrati".

Och om allt ovanstående är politiskt korrekt babbel, så är Södra Sverige ett humoristiskt inslag i en annars humorbefriad genre.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA