x
Death From Above 1979: The Physical World

Death From Above 1979
The Physical World

Death From Above 1979: The Physical World

GAFFA

Album / Last Gang
Utgivning D. 2014.09.09
Recenserad av
Emil Viksell

Tio år tog det för herrarna Sebastien Grainger och Jesse K. Keeler att följa upp debuten You're A Woman, I'm A Machine. Det hände ju en del grejer visserligen, de slutade prata med varandra annat än i nödfall, splittrades 2006 och körde egna projekt på varsitt håll. Men nu föreligger alltså en uppföljare efter att de började turnera tillsammans igen för några år sedan. Och det är samma gamla dansanta rock som möter öronen. "Punkdisco" talades det ofta om sist, och det stämmer, då som nu, men det var och är även ett slags hårdrock gifter sig med dansgolvet. Den typen av tidig hårdrock som bland annat Black Sabbath sysslade med. Tunga bluesriff som gungar fram.

När grabbarna slog igenom var den där blandningen av rock och elektroniskt verkligen i ropet. Idag låter det gjort, och det känns rätt daterat när de drar igång med kobjällra, tunga riff och synthljud. Samtidigt är det någonting beundransvärt med kompromisslösheten. Både vad gäller stringensen i tilltalet och den generella ljudbilden. De har också bibehållit sitt säregna sound, det hörs direkt att det är Death From Above 1979 som är i farten – det kommer an på basgångarna.

Huruvida man njuter av detta är avhängigt ens relation till den där bluesrocken. Om man uppskattar tungroddheten eller bara tycker att tungroddhet är just tungrott. Jag tillhör den senare sorten, och DFA1979 är som allra bäst när de, visserligen vidmakthåller de tunga riffen, men syresätter med rapp punkighet som i Right On, Frankenstein!. Eller poppigare synth som i Nothing Left. Tyvärr gör de det alldeles för sällan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA