x
Plastikman: EX

Plastikman
EX

Plastikman: EX

GAFFA

Album / Mute
Utgivning D. 2014.06.10
Recenserad av
Fredrik Franzén

Det gnälldes i början av 90-talet när Richie Hawtin (tillsammans med John Acquaviva) startade skivbolaget Plus 8 och attackerade Detroit med tunga techno-tolvor. Den då uteslutande svarta scenen ogillade att en kaxig, vit kille från Kanada stövlade in objuden.

Det gnälldes ett par år senare när Hawtin uppfann alter egot Plastikman och började göra långsam och elastisk techno. Klubbfolket tyckte att han gjorde musik för hjärnan snarare än för hjärtat.

Det gnälldes kring millenieskiftet när Hawtin som DJ grottade ner sig i digital teknik och mixade hundratals kvantifierade loopar och effekter. Puritanerna ansåg att det där, det var ju inte riktig DJ-konst.

Idag tillhör Plus 8-tolvorna techno-kanon, Plastikman-plattorna är klassiker, och MIDI-kontroller är minst lika välkomna i DJ-båsen som skivspelare är.

Så när det nu gnälls om att Hawtins första nya Plastikman-album på elva år är knastertorr musik för konstgallerier, då är det klokast att själv lyssna och att skapa sig sin egen uppfattning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA