x
Hammerfall: (r)Evolution

Hammerfall
(r)Evolution

Hammerfall: (r)Evolution

GAFFA

Album / Nuclear Blast
Utgivning D. 2014.08.27
Recenserad av
Jesper Robild

Efter en kalkonartad identitetskris innefattande zombier och en viss medlems bedrift att få näst lägst antal röster i Melodifestivalens sammanlagda startfält står Hammerfall nu stadigare på slagfältet. Således har man bestämt sig för att gå tillbaka till 1997 med en hyllning till det man enligt många faktiskt revolutionerade en gång i tiden. Drakdräpande power metal of steel and glory.

(r)Evolution kan bedömas lite genom en sån där kritikmacka som chefen serverar efter att ha kallat in dig på kontoret. Inledande Hector's Hymn är bland det bästa bandet har komponerat. En hyllning till omslagsmaskoten med fart, charmig text som blickar tillbaka på karriären och en riktig krigarrefräng. Avslutande Wildfire är en episk käftsmäll späckad med körer där Joacim Cans proklamerar att han är "faster than the speed of light". Men vad händer i mitten? Gick dubbelpedalen sönder? Här såsar det nämligen ihop sig till en mellantemposörja med töntiga refränger och stort Judas Priest-komplex.

Det här kunde vara ett alster med fartfylld och hederlig fantasyhårdrock. Tyvärr får identitetslösa dussindängor alldeles för mycket plats och framkallar både en och flera gäspningar. Några riktigt fina guldklimpar och bättre sång än någonsin ger ändå godkänt. Kuriosa: Winter Is Coming handlar mycket riktigt om Game Of Thrones, men döm inte ut stackarna som några trendföljare. Hammerfall har faktiskt skrivit flera låtar om böckerna långt innan TV-serien dök upp.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA