x
In Flames: Siren Charms

In Flames
Siren Charms

In Flames: Siren Charms

GAFFA

Album / Razzia
Utgivning D. 2014.09.05
Recenserad av
Jesper Robild

Är man Sveriges största metalexport genom tiderna har man en hel del att bevisa. Speciellt när inte bara puritaner anser att bandet traskat i nedförsbacke det senaste decenniet. 2011 års Sounds Of A Playground Fading ingav lite hopp och nu är till och med den gamla bandloggan tillbaka. Förväntningarna är kanske större än någonsin.

Singeln Rusted Nail avskräckte men får nu med chock sägas vara en höjdpunkt. Om förra skivan var på väg åt rätt håll vid vägskälet det här sjumilakliv i fel riktning. Inte ens bandet själva verkar veta vad de vill. Varje tillstymmelse till snygga melodier och riff försvinner i gnäll eller blippande, och operasångerskan Emilia Feldts inhopp är helt malplacerat.

Framför allt två saker drar ner Siren Charms i avgrunden. Dels är gitarriffen som man gjort till sitt signum oinspirerade och simpla. Dels måste någon förklara för Anders Fridén att han inte fixar att låta som en missförstådd tonåring längre – en låt som Paralyzed blir skämmig istället för svår. Några refrängmelodier går hem, that's it. Jämfört med nytt material från publikgrannar som Soilwork och Arch Enemy är In Flames tokvilse i ett försök att vara ... moderna?

Måste man spela samma sak för alltid för att gå hem? Naturligtvis inte, det här kommer från någon som dyrkar omdiskuterade Soundtrack To Your Escape. Men förändring kan gå fel, och med tanke på förväntningarna får grabbarna icke godkänt och kvarsittning.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA