x
Imogen Heap: Sparks

Imogen Heap
Sparks

Imogen Heap: Sparks

GAFFA

Album / Megaphonic
Utgivning D. 2014.08.18
Recenserad av
Lukas Lind

Sitt fjärde album har Jennifer Jane Heap investerat tre år i. Det är detaljrikt, sinnrikt och intellektuellt. Hon leker som vanligt med röstlager, effekter och stämmor på ett ofta briljant sätt. Imogen Heap har alltid stått för hög musikalisk kvalitet. Rent produktionsmässigt är det som Svanenmärkning fast inom musik. Man vet att man får en skiva av hög kvalitet.

Men hur låter det då? Den här gången är världsmusikinspirationen tydligare än någonsin, men vi hittar alla möjliga sneglingar. Första spåret är smått gotiskt, och påminner mig till exempel om 90-talets Evanescence. The Listening Chair drar mer åt engelskt folkmusikhåll, medan Minds Without Fear är tydligt mellanöstern-inspirerat.

Jag har bitvis svårt att få ihop alla olika musikaliska pusselbitar hon lägger på bordet. Det saknas konklusion, refränger och snöre på säcken. Det här är musik för fria konstnärliga själar. Nej, hon uppnår aldrig samma kristallklarhet som i megahitten Hide & Seek, singeln från 2005 som blev en otrolig succé och spelades varm i både film och TV-serier. Trots att jag till en början attraheras av melodierna och sångfrasernas flyktighet och holism gör de mig till slut bara rätt matt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA