x
Porter Robinson: Worlds

Porter Robinson
Worlds

Porter Robinson: Worlds

GAFFA

Album / Astralwerks
Utgivning D. 2014.08.12
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

Tidigare förknippades Porter Robinson med ljud som tidigare känts omöjliga att skapa. Hans musik kallades för progressive house för att det knappt inom elektronisk dansmusik-scenen gick att få grepp om exakt vad han höll på med. Hur han fick electrobeats att låta som att de var gjorda av metallskepnader som krockade in i varandra på väg in genom planetens atmosfär, så att hans övergångar vid livespelningar lät smärtsamma tack vare hur oerhört skickligt genomförda de var.

När han nu släpper sitt debutalbum Worlds är det inte direkt samma musiker som syns och hörs. Den tekniska lutningen finns kvar men hörs via mjukare synthtoner, frenesin är bortsorterad och ersatt av gnistrande popmelodier, och hela inspirationen bakom är Porter Robinsons egna känsla av nostalgi. Worlds är byggd på videospelsljud som väckte den unge producentens musikintresse, på anime och sångförvrängande synthar, och låter därför som ett oerhört genomtänkt och genomarbetat synthpop-album mer än det överhuvudtaget påminner om den tyngd som hans tidigare electro bar på.

När Worlds låter som någonting faktiskt skapat av Porter Robinson känns det som någonting futuristiskt, någonting nytt och eget. När han dock hamnar i popspåret för mycket, som Worlds ofta gör, låter det snarare som ett permanent felsteg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA