x
Anna Charlotta Gunnarson: Popmusik Rimmar På Politik

Anna Charlotta Gunnarson
Popmusik Rimmar På Politik

Anna Charlotta Gunnarson: Popmusik Rimmar På Politik

GAFFA

Bog / Bokförlaget Atlas
Utgivning D. 2014.04.29
Recenserad av
Emil Viksell

I folkbildningsanda har programledaren för UR-serien Pop Och Politik, Anna Charlotta Gunnarson, också dragit ihop en bok som behandlar det där spänningsfältet där musik och politik möts. Personligen är jag av den strikta uppfattningen att allt är politik. Men Gunnarson tänjer verkligen på gränserna när hon i flera passager redogör för musikhistoriska händelser som ligger väldigt långt ifrån det som vanligtvis förknippas med politik.

Hon gör dock gott i att flyktigt redogöra för de sedvanliga exemplen och istället koncentrera sig på de förbisedda. "Löjl har hög trovärdighet i min bok!", skriver hon. Och hon skojar ju till det givetvis, för egentligen menar hon ju sådant som är högst allvarligt men som av en vit och manlig historieskrivning betraktats som fjanterier. Det blir således till viss del kvinno- och icke-etnocentrisk-historieskrivning som fyller i några av de där luckorna som tidigare doldes av skuggorna från artister som Dylan och Springsteen.

Språket är flängigt och putslustigt. Det är en text som hoppar än hit än dit och ständigt kommenterar sig själv. Men som översiktsbild av musikhistoriens politiska ådra funkar den gott.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA