x
Baba Stiltz: Total

Baba Stiltz
Total

Baba Stiltz: Total

GAFFA

LP / Studio Barnhus
Utgivning D. 2014.10.13
Recenserad av
Jonathan Eklund

"Too bad 4 Aphex that we're releasing in the same month" skrev Baba Stiltz på sin Facebook-sida för ett tag sedan. Jag förutsätter att han skrev det med ett par doser ironi mellan raderna, men helt ärligt: han är inte alls ute och cyklar där. Total är fantastiskt bra. Och visst, man ska kanske inte än gå så långt att utmana legendarer, men det rör sig om ett släpp som hans kollegor avundsjukt borde drägla över.

Produktionen är så nära felfri det går att komma. Ibland nästan skrämmande skarp. Musiken tar hela tiden avstamp i melodidriven mjuk techno, men den skruvas sedan till. I ena stunden är det skwee-inspirerat, i nästa psykpoppigt eller hiphop-droneigt. Siktet verkar dock oavsett alltid vara inställt på att ge ett helhetsintryck som skapar gåshud. Eller, som i mitt fall, leda till kroniskt öppen mun. Musik som i stort har så här mjuka kanter borde inte kunna träffa en så stenhårt. Eller för den delen få en att lyckligt fnittra i flera minuter.

Stockholmaren har dessutom full koll på vad han gör med sina spår, som i Hotel Exile där det låter som att han tagit hjälp av Jarre och Tangerine Dream 2014 för att göra musik ihop. Eller som hur han använder rösten för att skapa extra dynamik i syskonspåren Rain Dance och Sun Dance. För att inte tala om mittenpartiet – med Ja Rule, Golden Eye och Aches, där dryga 18 minuter underbar magi levereras rakt in i huvudet på dig. Fullängdsdebuten under eget namn är en total fullträff rakt igenom.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA