x
Karen O: Crush Songs

Karen O
Crush Songs

Karen O: Crush Songs

GAFFA

Album / Cult
Utgivning D. 2014.09.10
Recenserad av
Emil Viksell

Det blir så jäkla mycket med Yeah Yeah Yeahs ibland. Visst har de haft en del förhållandevis höga toppar men däremellan alldeles för mycket övermättat spex. Karen O står också starkare i eget namn än hon någonsin gjort i bandkonstellationen. Något hon visade med all önskvärd tydlighet när hon – visserligen med gott stöd från sina bandkamrater med flera – drog ihop soundtracket till filmen Where The Wild Things Are (2009). En kongenial skiva, nästan lika underbar som Spike Jonze mästerverk. Också filmen Her (2013) av samme regissör fick en fin låt signerad Karen O.

Crush Songs är en radda kärlekssånger som klockar in på den punkiga tiden 26 minuter. Och det är så obearbetat att det känns bearbetat. Ja, nästan överarbetat trots att det är raka motsatsen. Uttrycket är bantat till dess mest basala. Så avskalat att Casiotone For The Painfully Alone framstår som Phil Spector.

Men det funkar förvånansvärt bra. Framför allt för att Karen O är en skicklig låtskrivare och för att hon "sant" skildrar kärlekens predikament av ömsom ömhet och ömsom hat. Punk-tokerierna ligger också för det mesta och vibrerar strax under ytan, med några utbrott som följd. Ett innanmäte som skänker undertryck till ytans skörhet.

Det är verkligen ett gäng fina bitar i den där kategorin musik som låter som den aldrig släppt inspelningstekniken "rec + play på bandspelaren". Och sådan musik går ju givetvis aldrig ur tiden.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA