x
The Splendor: Forest

The Splendor
Forest

The Splendor: Forest

GAFFA

LP / Hoob
Utgivning D. 2014.10.08
Recenserad av
Björn Schagerström

Precis innan jul förra året gav The Splendor en sneak peek på vad som komma skulle då de spelade fyra, fem nya låtar på en teater i Göteborg. Av smakproven att döma skulle den kommande inspelningen bli en ganska direkt och underhållande jazzskiva.

När det nu är dags för release sträcker de tolv spåren ut sig över två vinyler och närmare 80 minuter. Det som till en början känns lite svårtillgängligt på grund av omfånget öppnar snart upp sig och titeln kan snarare ses som en bild för musikens mångfald och ingalunda för snårighet. Här bereds plats åt både tvåackordsriff från Fabian Kallerdahls pianofingrar som bygger upp ett rejält sväng med hjälp av rytmsektionens påtåspelande och Lisen Rylander Löves vassa blåstoner och totalt fria men lyhörda utsvävningar där bandmedlemmarna aldrig tappar bort varandra.

Albumets stora styrka är att man som lyssnare aldrig riktigt kan förutse vad som väntar runt nästa hörn. Så formatet till trots är det närmast snopet när stillsamma With Horses tagit de sista smygande stegen på Forest. "Mera mera!" ropar en inre röst. Med sin tredje skiva kliver The Splendor på allvar ut som ett av de mest inspirerande jazzbanden just nu.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA