x
Tweedy: Sukierae

Tweedy
Sukierae

Tweedy: Sukierae

GAFFA

Album / Anti
Utgivning D. 2014.09.22
Recenserad av
Emil Viksell

Tillsammans med sonen Spencer (trummor) har Wilco-mannen Jeff Tweedy dragit ihop en diger hög med låtar som samlats under den svåruttalade titeln Sukierae.

Och visst känns Jeff igen. Även om den där fingerspitzengefühl så typisk för Wilco inte är lika konsekvent närvarande som vanligt. Det är ju poppis med sådana där självhjälpsråd som förordar att man "gör, istället för tänker så mycket". Det är väl ett fint råd. Men djupt problematiskt för kvaliteten i ens prestationer. I Tweedys fall innebär det att en del av låtarna hade kunnat kasseras i en arbetsprocess som fått ta längre tid eller genomarbetats ytterligare ett varv innan de stod klara som låtar. För det bereds verkligen inte bara plats för guld på den här plattan.

Men det finns ju givetvis rent jäkla Au representerat också. Några av låtarna är Tweedy-dängor som platsar allra högst upp på vilken årsbästalista som helst. Summer Noon är ett sådant exempel. Signifikativt är att det bästa materialet håller sig i något slags lätt igenkännbart Wilco-sound: monumentalt ledig och samtidigt strukturerad finess. Långt ifrån den genregymnastik av bland annat krautpsykedelia som Jeff och sonen förvillar sig i stundtals.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA