x
Bonnie Prince Billy: Singer's Grave A Sea Of Tongues

Bonnie Prince Billy
Singer's Grave A Sea Of Tongues

Bonnie Prince Billy: Singer's Grave A Sea Of Tongues

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2014.09.24
Recenserad av
Emil Viksell

Det är svårt att få grepp om Will Oldham. Denne besynnerlige och orimligt produktive mångsysslare. Kvaliteten borde också rimligtvis svaja betänkligt, det är ju något slags naturlag: kvantitet kommer på bekostnad av kvalitet. Men Oldham följer inga naturlagar, precis som den högproduktiva författarinnan Joyce Carol Oates.

Singer's Grave A Sea Of Tongues ryms en del nyskrivet, men också några låtar som fanns med på Wolfroy Goes To Town (2011), i nyinspelade versioner. Detta förbryllar. Kanske tyckte till och med Oldham att han tog lågmäldheten för långt på den skivan. Nyinspelningarna är knappast Queen de heller, men nog har tilltalet och volymen vridits upp några snäpp. Framför allt i låten We Are Unhappy – som var sanslöst bra redan då – vilken försetts med soulkörer istället för Angel Olsens ensamma bakgrundssång.

Det är en del soulkör med också i övrigt, ett element som ger syre åt Oldhams americana. Annars är det lättflytande, dämpat och traditionellt i dess mest positiva bemärkelse. Som vanligt. Steel pedal, banjo samt en fiol formad av trä ur den allra äldsta ekan samspelar på ett sätt som gör detta till en av årets allra bästa skivor. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA