x
Yung Lean: Unknown Memory

Yung Lean
Unknown Memory

Yung Lean: Unknown Memory

GAFFA

Album / Sky Team
Utgivning D. 2014.09.23
Recenserad av
Veronica Larsen

Varför inte jämföra rapparen Yung Lean med den svenska melankolin personifierad – Jocke Berg. Lika ledsna står de för det vi vet passar som hand i handske: självförtroende med självdistans. Men till skillnad från Berg, har Lean majoriteten av sina hängivna fans utomlands.

Unknown Memory är debutalbumet från Stockholmskillen Jonatan Leandoer Håstad, vars nätspridda och molntunga variant av hiphop har miljontals visningar på YouTube. Produktion står delar av hans kollektiv Sad Boys för. Om tidigare mixtapet Unknown Death 2002 hade roliga referenslekar med hiphopklichéer i fokus, lämnar skivan betydligt mer utrymme för egna associationer. Det är slapp rap mot en atmosfärisk och melodisk bakgrund. Lean är gravitationskraften du blir beroende av.  

Jocke sjöng om en spökstad där alla vet att jorden är platt. Lean rappar på Ghosttown om att han bara bryr sig om Lean. Det är likadelar humor som avundsvärd briljans. Hemligheten? Jonatan sitter på ett ensamt moln och vet att jorden är rund. Himlen, den har han spraymålat dit själv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA