x
Flying Lotus: You're Dead!

Flying Lotus
You're Dead!

Flying Lotus: You're Dead!

GAFFA

Album / Warp
Utgivning D. 2014.10.06
Recenserad av
Daniel Andersson

Släktband sammanlänkar generationer; på Steven Ellisons aka Flying Lotus femte fullängdare You're Dead! blir kopplingen mellan Alice Coltrane och hennes syskonbarn tydligare än någonsin. Albumets frijazz utgör det avgörande DNA-beviset för nämnda blodsband. Skivans inledande spår trilskas, progressiv jazz mynnar ut i P-funk, vilket resulterar i ett ordnat kaos – en känsla som är bestående genom hela albumet. Pretentionerna är höga, men samtidigt är You're Dead! förvånansvärt lättlyssnad.

Flying Lotus leker med traditioner och ser inga problem med att kasta in Kendrick Lamar i detta virrvarr av intryck. Lamars medverkan i singeln Never Catch Me sammanfaller med skivans första regelrätta spår, men det betyder inte att ordningen är återställd. Kalifornien-rapparen spar inte på energin i låtens centrala verser som behandlar liv och död. Tempot är med andra ord högt och ljudbilden följer samma mönster.

I grunden är skivan sprungen ur Ellisons funderingar över nära släktingars bortgång (sammanvävt med österländska tankegångar). Denna dystra inramning kan verka avskräckande, men det är omöjligt att inte låta sig imponeras av den totala frihet som råder i Flying Lotus skapande. Skenande basgångar, Snoop Dogg, samplingar och akustiska gitarrer är bara några av ingredienserna.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA