x
Jon Hopkins: Asleep Versions

Jon Hopkins
Asleep Versions

Jon Hopkins: Asleep Versions

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2014.11.10
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

Det känns som sådan orättvis kritik, påpekandet att ett verk tappar i kvalitet helt enkelt för att det inte omfattar tillräckligt med tid, när det egentligen är en komplimang och önskan om mer. I fallet Asleep Versions, en fyra låtar och 25 minuter lång omarbetning av spår från ett av 2013 års bästa album, är detta klagomål högst aktuellt. Bara sett ur tidsaspekt är tre av fyra spår kortare än de är på Immunity och innan idén bakom denna EP hunnit sätta sig ordentligt är de i princip över.

Jon Hopkins gör vacker musik av sin redan så vackra musik. Han låter sina verk växa tyst och försiktigt till stora vågor. Han låter dem ta sin tid för att nå sina mål och sina crescendon. Och John Hopkins gör det så snyggt och elegant att när låtarna når sina finaste höjder är det inte mycket tid kvar tills vågorna svallat ner, rösterna tystats och pianon ekat ut.

Asleep Versions är en del av Immunity, det är en fortsättning på albumet, men det är också en motsats till detsamma. Där musiken sakta rörde sig för att översvämma lyssnaren på de åtta spår Jon Hopkins släppte 2013 hinner dessa fyra spår han gjort om 2014 på Asleep Versions inte det. Musiken här rör sig som en lockelse istället för en fullt tillfredsställande upplevelse. En skör påminnelse om någonting kraftfullare och tyngre men minst lika begeistrande i sin skönhet. En sorts inblick i hur enormt ett fullt album av detta kunde bli men där en knapp halvtimme är allt som finns att höra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA