x
Easy October: Sweethearts Before The Fall

Easy October
Sweethearts Before The Fall

Easy October: Sweethearts Before The Fall

GAFFA

Album / Adore
Utgivning D. 2014.10.24
Recenserad av
Emil Viksell

Supergruppen (!) Easy October är en sådan grupp som pendlar mellan att parodiera americana utan att ta ut svängarna tillräckligt – så man ständigt svävar i ovisshet om huruvida de skämtar eller inte – och extremt välkomponerade stycken som smeker hörselgången som slöjor mot hud. Problemet är att det inte riktigt går att definiera om det mest lutar åt det första eller det senare.

Det ligger ju i americanans natur. Det är mycket med de där klichéerna. Och särskilt när det gäller sådan "svenskamericana" som vandrar längs amerikanska stigar anlagda av band som The Band och artister som Bruce Springsteen. För att vi inte ska lyckas missa att den senare är en referens har de låtit sig inspirerats av munspelsslingan från The Promised Land i Waiting For You To Come Home. Och dessutom sjungs det rätt ut i When Our Eyes Meet: "Listening to the Boss/ Singing along to Thunder Road/ We talked about leaving this/ Riding out to case the promised land". Stundtals är det så cheesy att Eric Church framstår som Cormac McCarthy.

Jag vet att det är meningen att musikrecensenter ska gå upp i spinn över referenserna, men ofta känns det som att det är just referenserna som premieras snarare än utförandet. Visst finns det bomull även här. Men det är överlag för mellanmjölkigt, eller för att uttrycka det mer passande: för mycket Miller Lite och för lite APA. Och inte samma kreativa höjd som på debuten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA