x
Tindersticks: Ypres

Tindersticks
Ypres

Tindersticks: Ypres

GAFFA

Album / Lucky Dog
Utgivning D. 2014.10.22
Recenserad av
Emil Viksell

Det är ju lite svårt att recensera en sån här platta. Tindersticks Ypres är ett beställningsverk från In Flanders Fields Museum, i Belgien. Ett museum som skildrar Första världskriget. Musiken ska ackompanjera museibesökarnas visuella upplevelse. Det har således (explicit eller implicit) stått i projektbeskrivningen att musiken inte ska vara överlastad. Alltså, instrumental bakgrundsmusik.

I förstone tänker jag att detta inte är något man sätter på om man inte är Martin Nyström eller dylik kulturvarelse. Men Ypres är en ganska stark upplevelse, trots formens uppenbara begränsningar. Överlastat är det inte, men det är inte heller tal om någon muzak. Det är fylliga kompositioner som står på egna ben. Och nog är det, med eller utan förförståelsen, i princip omöjligt att inte föreställa sig skyttegravarna, leran och blodet.

Det är svepande stråkar som flyger över fälten. Ibland nästan något som skulle kunna benämnas som den klassiska musikens variant av doom-metal. Den trötta och ödesmättade kyrkklockans klang och fallende-bomber-ljuden i Whispering Guns Parts 1, 2 And 3 slår an tonen. Allra mest drabbande är Gueules Cassées – ett begrepp för dem som skadade ansikte och huvud under kriget, tänk karaktären Richard Harrow i Boardwalk Empire. Ett avskalat stycke med trögvindlande melodi.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA