x
Scott Walker och Sunn O))): Soused

Scott Walker och Sunn O)))
Soused

Scott Walker och Sunn O))): Soused

GAFFA

Album / 4AD
Utgivning D. 2014.10.20
Recenserad av
Martin Frid

Ärrade musikindustriveteranen Scott Walkers blodisande dekonstruktion av det sköna tillspetsas över Sunn O)))s kultiska drones. Gesterna är stora men precisa, varje ljud distinkt, rösten anspråksfull. Syntesen av två extremer leder paradoxalt nog till en mera kondenserad, begriplig ljudvärld.

I Walkers nervblottade mörkersfär fungerar borduntonerna omfamnande, som en räddningsfilt. När de tillfälligt tystnar, nio minuter in i Herod 2014, upphör tyngdkraften att verka. Följdriktigt hörs ett rymdskepp hovra i natten, alldeles för nära. Foliefilten faller uppåt. I Bull hörs däremot rockiga riff och fraseringen påminner om en eller annan David Bowie. Musiken förvandlas ständigt och någon gång sviktar det, som när Walker Hogwarts-artat mässar på klen latin. Nine Inch Nails härjar i en av de mindre fragmenterade grannruinerna; Swans i en annan.

Orden är bildrika, egenmäktiga, besvärjande: Brando med avstamp i dennes förmodade masochism, Herodes 2014 med biblisk utgångspunkt och tyngd, Lullaby om aktiv dödshjälp. Våld, skräck och död. Inte för chocken. Den tiden är förbi.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA