x
Grouper: Ruins

Grouper
Ruins

Grouper: Ruins

GAFFA

Album / Kranky
Utgivning D. 2014.10.31
Recenserad av
Daniel Andersson

Liz Harris aka Grouper verkar ha nära till naturen och hennes åttonde album Ruins förstärker intrycket. Öppningsspåret Made Of Metal utgörs av en fältupptagning, där inspelningsplatsen Galeria Zé dos Bois i Portugal ackompanjeras av ett långsamt och suggestivt trummande. Dagen har blivit natt. Inramningen förstärks av ett ödsligt piano och Harris viskande sång. På många sätt fullständigt bedårande. Detta är således inte en skiva med målsättningen att underhålla. Detta är ett album som vill påverka.

Ruins kan beskrivas som ett stillsamt pianoalbum, med undantag för avslutande ambientspåret Made Of Air, som skänker samma rymd som en medeltida katedral – musiken känns konstant expanderande. Till skillnad från övriga spår är denna inspelning betydligt äldre och färdigställt hemma hos Portland-sångerskans mamma.

Resterande låtar är mer närvarande, det är som att medverka i inspelningsögonblicket. Ljudbilden skapar en närhet som fängslar och stämningen påminner om traditionella vaggvisor. Tråkigt kan tyckas, men att somna till Holding eller Call Across Rooms är som att möta nattens drömmar med ett leende på läpparna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA