x
The Juan MacLean: In A Dream

The Juan MacLean
In A Dream

The Juan MacLean: In A Dream

GAFFA

Album / DFA
Utgivning D. 2014.09.15
Recenserad av
Emil Viksell

Det blir som allra bäst när The Juan MacLean gör som Nancy Whang gjorde i sin gamla grupp LCD Soundsystem. Det vill säga verkligen sammanfogar klubbmusiken med poppens idealtypiska kompositionsdetaljer. För missta er inte, all punk, funk och klubbighet till trots, det är först när DFA-artisterna tillsätter poppen som musiken lyfter från klubbgolvet och når himlen. Love Stops Here är en sådan låt, med drömsk, kittlande synth och en Bernard Sumner-influerad gitarrslinga.

Annars är det en platta som vilar tungt på arvet från new romantic-eran, med därtill tillfogad muskulär minimalism. Det är också ganska blandat genremässigt, som det allt som oftast varit med The Juan MacLean. Från ren pastisch på 90-talshouse i Here I Am till en musik värdig någon gammal sci-fi-action, i urban miljö, i A Place Called Space.

Någon gång fastnar musiken i ett kallt, hårt och repetitivt dödläge – men det blir allt mindre av det där otyget som duon emellanåt uppvisat. Ibland balanserar det nästan på gränsen till parodi. Men spela Roland, det är ett förbannat spännande gränsland att befinna sig i. Och med en låt som på I've Waited For So Long slår man både 80-talet och nutiden med häpnad.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA