x
Taake: Stridens Hus

Taake
Stridens Hus

Taake: Stridens Hus

GAFFA

Album / Dark Essence Records
Utgivning D. 2014.12.08
Recenserad av
Martin Frid

Trots stundtals kuriösa arrangemangsmässiga idéer – som förra skivans banjoparti – är Taake bandet som aldrig lämnade black metalens norska 90-tal till förmån för genrens idag ofta ceremonikitschiga källarmörker.

Det är rått, naturtillvänt och bandets absoluta styrka och kärna ligger i musikens rastlösa melodirikedom. Förtecknen må vara mörka, tonerna spritter ändå som en vårfors av smältvatten. Musikerna som de senaste åren turnerat flitigt med annars ensamme medlemmen Hoest spelar även på skivan och det må vara som att svära i kyrkan, men känslan är att Taake andas mer spelglädje och harmoni än någonsin.

90-talet gör sig påmint även på andra sätt. I Orm hörs synkoperade, Soundgarden-aktiga ackordföljder och en bit in i Stank taktväxlar sig bandet till en uppsluppet rebellisk Turbonegro-refräng. Musiken är både punkig och storslagen, vacker såväl som elak. Hoests röst är lika intensiv som den brukar och den bitska, tydliga produktionen bidrar till intrycket att Taake snarare kliver oppi fjellet med anarkohedniska tillrop än ner i den esoteriska kryptans rökelsedimma.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA